انکاس (که دهپا و به اشتباه ماهی مرکب نیز نامیده شده) جانوری نرمتن و دریازی است، انکاس ها شب رو هستند و شبها به شکار خرچنگها و میگوها میپردازند.
انکاس ها معمولاً هشت بازو دارند که دو شاخک گیرهای دراز در میان آنها قرار گرفتهاست. این شاخکها تنها به هنگام گرفتن شکار قابل دیدن است.
انکاس از خانواده نرم تنان میباشد به آنها سرپاوَران هم گفته شده است.
ویژگی سرپایان، قرینه بودن دو بخش بدن، داشتن سر برجسته، و داشتن بازو یا شاخک است. همگی سرپایان دریازی هستند.
از آنجا که سرپایان قادر به ترشح مرکب از بدن خود هستند ماهیگیران به آنها ماهیهای مرکب میگویند، از دیگر نرم تنان میتوان مرکب ماهی (کلموک) و اختاپوس (هشت پا) را نام برد.
درصد پروتئین موجود در گوشت سرپایان بالا است به این خاطر از محصولات شیلاتی بهشمار میروند. همچنین از مرکب آن در صنعت و حتی در صنایع داروئی میتوان استفاده کرد و یا از صدف داخلی برخی از انواع آنها بخاطر داشتن مواد معدنی مثل کلسیم نیز میتوان استفاده کرد.
در بندرعباس قدیم، انکاس استفاده های جالب دیگری داشته، از آنجایی که در ایام قدیم ، شاید قلم و دوات برای نوشتن وجود نداشته و یا در دسترس هرکسی نبوده ، از مرکب انکاس برای نوشتن استفاده میشد ، ساحل نشینان قدیمی مرکب انکاس را به عنوان جوهر دوات استفاده میکردند و دانش آموزان آن را با خود به مدرسه می برند.
استفاده جالب دیگر آن ، ساخت دهلهای کوچک برای بازی بچه ها بود ، با استفاده از پوست انکاس بجای پوست گاو یا گاومیش که در نمونه های اصلی دهل استفاده میشود ، از پوست نازک انکاس برای ساختن این لوازم برای سرگرمی کودکان استفاده می شد.
این تنها استفاده برای بازی کودکان نبوده ، از آنجایی که در ایام قدیم عروسک و ماشینهای اسباب بازی وجود نداشته و یا منحصر به افراد کم بذاعت نبوده ، از استخوان انکاس بخاطر شکل تشت مانند آن به عنوان قایقی سفید رنگ کوچک نیز استفاده می شد. کودکان قدیم با این اسباب بازی های طبیعی سرخوش بودند.
و اما استفاده کنونی از این نعمت خدادادی ، از انکاس میتوان به عنوان طعمه صیادی جهت صید کردن ماهی های بزرگ و گوشتی استفاده کرد و همینطور از انکاس به عنوان وعده غذایی نیز استفاده می شود ، و میتوان با آن انواع غذاهای خوشمزه دریایی طبخ کرد. غذاهایی نظیر کباب انکاس ، دلمه کالاماری ، خوراک انکاس و غیره ...
لینک کوتاه: https://b٢n.ir/m۵۶٢٩١